PRIMA ORA
MARTI, 30 august 2005


Din septembrie, inflatie de detectivi particulari
Sherlock Holmes autohton

DUMITRU MIHAICA
Una dintre cele mai contestate meserii din ultimii ani, cea de detectiv particular, va avea, incepand cu luna septembrie, noi adepti. La inspectoratele de politie din mai multe judete se vor da concursuri pentru obtinerea de atestate de detectivi.
In ultimii ani, activitatea detectivilor particulari s-a desfasurat la limita legii, intr-un cadru legal insuficient definit pentru complexitatea unei asemenea activitati. In Timisoara nu au existat agentii "cu acte in regula", primele dintre ele urmand sa apara dupa 17 septembrie. "Este un domeniu nou. In Timisoara exista cinci-sase firme care au deja licenta de functionare si functioneaza ca societati comerciale, dar asteapta examenul, pentru atestat. Noi am primit deja solicitari, dar le-am amanat pentru luna septembrie", ne-a declarat Sorin Popescu, un fost ofiter SRI care si-a facut o agentie de detectivi particulari.

Fise on-line
Pentru ca, de luna viitoare, va fi concurenta mare in acest domeniu, fiecare agentie si-a facut un plan de bataie. Cei interesati de serviciile unei agentii pot afla amanunte in paginile acestora de pe Internet. Aici se pot completa chiar fise on-line pe baza carora detectivii vor incepe investigatiile.
O oferta interesanta este abonamentul pe care il pot face parintii. "In schimbul sumei de zece euro lunar, parintii vor fi informati despre notele copiilor si despre absentele pe care acestia le fac la cursuri", a mai precizat Popescu. Cele mai profitabile vor fi contractele cu firmele care vor sa afle amanunte despre partenerii de afaceri sau despre angajati. Nu vor fi de neglijat infidelitatile, care vor aduce bani frumosi detectivilor.

Detectivi ca in filme
Majoritatea celor care vor lucra sau deja lucreaza ca detectivi provin din sistemul militar, pentru ca sunt obisnuiti cu "munca de filaj". Printre cei care s-au ocupat pana acum de aceasta meserie se numara si unii care, conform afirmatiilor chestorului loan Sultanescu, de la Directia de Ordine Publica a Politiei Romane, au actionat ca in filme". De aceea este nevoie de o triere mai atenta. "Au survenit unele modificari si adnotari in lege, pentru ca era necesara o triere a acestor detectivi, o mare parte din ei neavand calitatile necesare, studiile aferente ori examenul psihologic promovat. Pentru a preintampina astfel de situatii, am apelat la guvernanti sa impuna alineate mai dure atat pentru firmele de protectee si paza, cat si pentru SRL-urile de detectivi", spune chestorul Sultanescu.
Societatile de detectivi vor fi dotate cu aparatura moderna, dar numai cu cea permisa de lege si utilizata numai in limitele acesteia. Art. 14 din Legea 329, privind exercitarea profesiei de detectiv, stipuleaza clar ca detectivii au dreptul sa se doteze si sa foloseasca mijloacele tehnice si de investigare si comunicatii permise de lege.

Ani de asteptare
Potrivit Legii 329/2003, care a intrat in vigoare dupa mai bine de 12 ani de asteptare din partea celor care doreau sa practice aceasta meserie, activitatea de detectiv particular poate fi desfasurata numai de persoanele care sunt atestate profesional. Cei care vor pot obtine atestatul la mijlocul lunii viitoare. Ei trebuie sa stie ca nu vor fi admisi daca nu au cetatenia romana sau cetatenia unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene ori ale Spatiului Economic European, daca nu au cel putin studii medii si sunt absolventii unei scoli postliceale de detectivi sau au indeplinit functia de politist ori lucrator in cadrul unei institutii publice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice sau sigurantei nationale ori sunt absolvent! ai unei institutii de invatamant superior. Candidatii trebuie sa fie apti din punct de vedere medical, sa nu fi fost condamnati pentru infractiuni savarsite cu intentie si sa nu desfasoare o activitate care implica exercitiul autoritatii publice.

Examinati de politisti
ASPIRANTII la dobandirea calitatii de detectiv particular trebuie sa promoveze testul politienesc, oamenii legii avand ultimul cuvant in acordarea licentei. Cei interesati trebuie sa aduca la sediul Politiei, pana in 10 septembrie, un dosar care sa cuprinda: o copie legalizata de pe diploma de studii, adeverinta medicala, certificat de cazier judiciar, curriculum vitae, copie de pe actul de identitate, declaratie in fata notarului public din care sa rezulte ca nu desfasoara activitati care implica exercitiul autoritatii publice - legalizata, o copie dupa certificatul de nastere si dupa cel de casatorie, dupa caz. Pana acum, doar 15 timisoreni au primit un aviz de principiu pentru a participa la examen.

Se cauta spioni on-line
SIE recruteaza cadre prin Internet
DUMITRU MIHAICA
"ITI DORESTI sa ajungi spion? Acum e sansa ta! Trimite un CV la Serviciul de Informatii Externe (SIE) si.... asteapta. Te va contacta cineva", asa ar putea suna un anunt promotional al SIE, care este in cautare de personal. Pe site-ul oficial, www.sie.ro. sunt prezentate cerintele de incadrare. Cei interesati, dupa ce au parcurs informatiile bine structurate si s-au convins ca indeplinesc conditiile, au la dispozitie o cerere de incadrare on-line. Mesajul de intampinare este unul cat se poate de politicos: "Stimate Candidat, Va rugam sa completati urmatorul formular de aplicatie cu datele soilicitate in continuare, astfel incat sa putem evalua candidatura dumneavoastra, in concordanta cu specificul activitatii pentru care ati optat. Va asiguram ca informatiile furnizate vor fi procesate in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, protectia datelor personale fiind prioritara". Urmeaza mai multe campuri care trebuie completate. In afara de datele personale, trebuie mentionate si ultimele iesiri din tara, cele mai lungi de trei luni, precum si o scurta "compunere" din care sa reiasa de ce candidatul vrea sa devina spion. Aspirantii la statutul de expert in informatii externe trebuie sa indeplineasca o serie de criterii de selectie mult mai exigente decat in orice alt domeniu de activitate. "Departe de a induce ideea ca intr-un serviciu de informatii externe lucreaza superoameni, nu oricine se poate adapta acestui stil de viata", sta scris pe site-ul SIE. Candidatii trebuie sa fie neaparat cetateni romani, cu domiciliul stabil in tara. Sa aiba intre 22 si 35 de ani, sa fie licentiati ai unei institutii de invatamant superior acreditate, sa posede permis de conducere, sa fie familiarizati cu computerele si sa vorbeasca bine cel putin o limba straina. Intentia de a Candida pentru un post in SIE, dar si apartenenta la serviciu, nu trebuie dezvaluite decat persoanelor autorizate, asta pentru ca dezvaluirea calitatii reale poate periclita atat desfasurarea misiunilor incredintate, cat si siguranta personala a celor implicati.
La capitolul "Conduita", se mentioneaza: "Sa nu faca parte din organizatii interzise de lege sau din organizatii secrete si sa nu fie consumator de droguri sau dependent de alcool". Lucratorii in informatii trebuie sa fie nonsalanti, adaptabili, agreabili, spontani, oameni care sa invarta pe degete persoanele din jur, sa aiba o vasta cultura generala. Viitorii spioni nu trebuie sa fie membri ai organizatiilor secrete, ai partidelor sau sindicatelor. Daca in momentul trimiterii cererii de incadrare, fac totusi parte din astfel de organizatii, ei trebuie sa se angajeze ca, daca vor fi admisi, renunta la aceasta calitate.
De la biroul de presa al SIE am aflat ca nu exista o perioada "propice" incadrarii, ci atunci cand apare un personaj interesant, care corespunde cerintelor, mecanismul se pune in miscare. "Completati atent toate cerintele. Nu se da un examen, o sa fiti contactat de cineva", a afirmat purtatorul de cuvant al institutiei, care nu a putut sa precizeze in cat timp. Una din calitatile unui bun spion este, indiscutabil, rabdarea.chiar daca buzunarul iti permite sa angajezi un detectiv particular, exista atat informatii cat si persoane protejate prin lege. Astfel incat, de exemplu, portarul Primariei este unul dintre cei ce sunt ocrotiti de ochii gelosi ai nevestelor.