CRONICA DE AFACERI
Anul 3 nr. 87 o 19 - 25 februarie 2008
TIMIS/Cu ochii pe client!
Bani din urmarirea loialitatii angajatilor
In Timisoara sunt zece firme de detectivi particulari. Cele mai multe cazuri sunt legate de infidelitati, insa, in ultima perioada, s-a constatat o crestere a cererilor din partea diverselor companii. Acestea vor sa testeze loialitatea propriilor angajati, deoarece au existat numeroase cazuri de scurgeri de informatii catre concurenta.

Firma de detectivi condusa de timisoreanul Alin Bozan s-a infiintat in anul 2005 si are, in prezent, cinci angajati, toti cu atestat de detectiv emis de o scoala abilitata din judetul Prahova. Investitia initiala a fost de peste 25.000 de euro, necesari achizitionarii de tehnica speficica activitatii. Serviciile oferite persoanelor fizice sunt numeroase: verificari cu privire la persoanele disparute de la domiciliu, necunoscute sau ascunse (cazuri de disparitii altele decat cele aflate in lucru la organele specializate ale statului), gasirea de date despre adresa, ocupatia si stilul de viata al unei persoane, antecedentele unor persoane, supraveghere si urmarire. Pot fi efectuate, de asemenea, verificari sub toate aspectele ale viitorului sot/sotie, ginere sau nora, precum si culegerea de informatii privind fidelitatea conjugala. "Pentru persoanele fizice, tariful este de 60 lei ora. La inceput, cele mai cautate servicii erau cele legate de infidelitati. De ceva vreme, am constatat insa ca sunt mai putine solicitari in acest sens, crescand numarul serviciilor cerute de companii. In ultimii trei ani am rezolvat peste 100 de cazuri, pentru unele dintre ele fiind nevoiti sa mergem chiar si in Germania", spune Alin Bozan.

Detectiv infiltrat
Persoanele juridice pot beneficia de consultants in organizarea masurilor interne de securitate, verificarea loialitatii angajatilor ori a modului de respectare a secretelor profesionale. "In prezent, primim solicitari pentru descoperirea scurgerilor de informatii din firme locate in Timisoara. De regula, acestea au loc cu complicitatea unor persoane din staff-ul societatii respective. Sunt vandute concurentei date confidentiale privind contractele ori furnizorii. Metoda cea mai buna pentru rezolvarea acestor solicitari este infiltrarea unui detectiv in randul angajatilor. Acesta se face cu aprobarea directorului general. Avem, in prezent, doi detectivi infiltrati la doua firme din Timisoara", povesteste Bozan. Infiltrarea de detectivi se face "pe bune", astfel ca acestia lucreaza, pe un anume post, cot la cot cu restul angajatilor. "Pentru infiltrari de personal, tariful este de 2.000- 2.500 lei pe om, pe saptamana. Cum acest gen de investigate dureaza chiar si cateva luni, tarifele se pot modifica in baza contractului cu eel care ne-a solicitat serviciile. Chiar daca acest gen de servicii costa firma, rezolvarea cazului de scurgeri de informatii este rentabila. Serviciile sunt confidentiale, iar concluziile le inmanam, in scris si cu suport video, doar celui care ni le-a solicitat", a adaugat patronul firmei timisorene.

Detectiv cu scoala
La Ploiesti functioneaza scoala de detectivi particulari "Agatha Christie". Aceasta a fost creata pentru atestarea in profesia de detectiv particular a celor ce vor sa obtina o licenta in profesie si care nu au lucrat in domeniul apararii publice sau in sistemul de siguranta nationala. Angajatii firmei conduse de Alin Bozan au absolvit aceasta scoala de detectivi. La finalul cursurilor se elibereaza certificate de absolvire de catre Consiliul National de Formare al Adultilor, de pe langa Ministerul Muncii, Sigurantei Sociale si Familiei si Ministerul Educatiei si Culturii. Programa de pregatire este aprobata de Inspectoratul General al Politiei Romane. Absolventii au urmatoarele perspective: licentierea in activitatea de detectiv particular conform procedurilor prevazute in Legea 329/2003; angajarea conform pregatirii profesionale in structurile de asigurare a securitatii si sigurantei institutiilor 51 societatilor comerciale.