brand - business to business magazine
Nr. 0 - Timisoara 2006


"Informatia inseamna putere": aceasta e premisa de baza a Biroului de detectivi particulari "Expert Detective"
Expert Detective: ochiul si timpanul
Investitia initiala, a constat in achizitionarea de aparatura performanta, indispensabila in activitatea de detectiv particular: o masina pentru deplasarile pe teren, camere video pentru supraveghere, aparate de fotografiat, microfoane unidirectionale pentru interceptarea convorbirilor de la distanta. Societatea numara deja noua angajati cu specializari diferite, absolventi de politehnica, de studii economice, de drept sau de limbi straine, intrucat gama prestatiilor oferite clientilor este foarte complexa.

Cei doi coproprietari ai "Expert Detective", Alin Marius Bozan, director de marketing al societatii, si Sorin Popescu, detectiv particular, au ales o piata de profil unde exista inca prea putina concurenta. Au luat hotararea dupa constituirea unui cadru legislativ care a permis acest lucru: Legea nr. 329 din 8 iulie 2003 privind exercitarea profesiei de"detectiv particular. Profesia nu e deloc surprinzatoare in cazul lui Sorin Popescu, care a absolvit cursurile Academiei de ofiteri a Serviciului Roman de Informatii (SRI) din Bucuresti - conditie obligtorie pentru un detectiv -, avand acum o experienta de cinci ani in domeniu.
Considered ca perspectivele in aceasta meserie sunt limitate, Sorin Popescu a hotarat sa se intoarca in Timisoara, orasul sau natal, si sa puna pe picioare propria sa afacere. Fapt care s-a si intamplat in momentul in care l-a intalnit pe actualul sau asociat, Alin Marius Bozan. "Expert Detective" a fost constituita in martie 2005, avizata de Ministerul de Interne incepand cu septembrie 2005, avand capital integral privat.

DESCHIDERE SI SINCERITATE
Principala dificultate cu care se confrunta firma e legata de mentalitatea conationalilor. Profesia de detectiv particular e cunoscuta in Romania mai mult din cartile politiste si filmele americane, perceptia publicului fiind, de cele mai multe ori, distorsionata in raport cu realitatea. De aici si gradul de suspiciune care planeaza asupra acestei profesii, catalogata adeseori ca "neserioasa". Cei doi asociati sunt convinsi ca tocmai contextul actual, aparent nefavorabil, ascunde de fapt un important potential pentru schimbare, seriozitatea si profesionalismul fiind cele mai puternice mijloace de combatere ale acestei stari de neincredere. Este de altfel foarte important pentru bunul mers al anchetei ca relatia stabilita cu clientul sa fie axata pe deschidere si sinceritate reciproca.
DISCRETIE SI CONFIDENTIALITATE
Una dintre premisele cele mai importante ale Biroului de detectivi particulari "Expert Detective" este necesitatea cunoasterii asteptarilor clientilor, lucru indispensabil in castigarea increderii si loialitatii acestora. Discretia si confidentialitatea informatiilor reprezinta alte ingrediente de succes in incercarea de fidelizare a clientului.
Serviciile, oferite in regim non-stop, includ o gama larga si diversa de activitati specifice de investigate asupra persoanelor fizice sau juridice, toate in acord cu cadrul legislativ actual si cu standardele internationale, conform cerintelor Uniunii Europene. Principalele atribute ale serviiciilor prestate se rezuma la un raport avantajos calitate-pret, la complexitatea serviciilor prestate, amabilitate, punctualitate si dinamism.
FISE DE CAZ
Biroul colaboreaza cu Politia, cu Serviciul Roman de Informatii (SRI), precum si cu orice alta agentie de detectivi particulari din tara sau din strainatate. Clientii sunt atat persoane fizice, cat si juridice. Cei mai des solicitat serviciu din partea clientilor este cel de investigare a fidelitatii unei persoane, de cele mai multe ori sotul sau sotia. Persoanele juridice, de obicei companii de renume, se adreseaza Biroului pentru informatii legate de starea de loialitate a angajatului vizavi de standardele interne ale firmei sau pentru informatii referitoare la companiile concurente. In ambele cazuri, activitatea de investigate va avea la baza intocmirea unei fise de caz, unde vor fi mentionate, in functie de obiectul investigatiei, date de ordin antropometric, precum si alte informatii cu privire la statutul social sau juridic al persoanei/companiei respective. Costurile variaza in functie de complexitatea anchetei, dar si in raport cu perioada solicitata pentru verificari, calculandu-se un pret estimativ, din care se va achita un avans. Firmele care apeleaza la aceste servicii au posibilitatea de reducere a cheltuielilor destinate anchetei prin primirea unei facturi de decont.
RISCURI ASUMATE
Problema cea mai acuta a Biroului de detectivi particulari '"Expert Detectives" se refera la neregulile privind termenul de achitare a serviciilor de catre client, termen adeseori devansat sub pretextul ca detectivii nu si-ar fi facut bine treaba. Mai concret, acest tip de suspiciune, care deriva din lipsa de incredere, planeaza cel mai adesea asupra cazurilor in care se concluzioneaza ca persoana investigata. este "curata", solicitantul serviciilor fiind oarecum dezamagit de rezultatul final al anchetei. Am putea concluziona de aici ca, de cele mai multe ori, gradul de satisfactie al clientului este direct proportional cu rezultatul negativ al investigatiei, acesta avand perceptia ca piata este complet justificata doar in cazul unor rezultate palpabile si incriminatorii cu privire la starea de vinovatie a persoanei vizate. Rezultatele finale ale anchetei nu sunt insa intotdeauna in conformitate cu dorinta unor clienti de a obtine confirmarea suspiciunilor cu orice pret, insa toate acestea sunt riscuri constient asumate prin insasi natura profesiei de detectiv particular. Ceea ce este cel mai important este ca informatia oferita sa fie una cat mai veridica in raport cu realitatea.
Cea mai mare satisfactie profesionala este faptul ca serviciile oferite de Biroul de detectivi particulari "Expert Detective" au avut un impact semnificativ pe piata de profil. Acest lucru se datoreaza in special acelor clienti care au inteles ca pretul platit ar fi fost mult mai costisitor in cazul in care nu ar fi recurs la aceste servicii.
In perspectiva, cei doi coproprietari ai Biroului de detectivi particulari "Expert Detective", Sorin Popescu si Alin Marius Bozan, nu exclud posibilitatea deschiderii si altor filiale in tara, insa abia dupa ce-si vor consolida pozitia pe piata timisoreana.